Räddningstjänsten Jämtland Hem Ledord - Den åttuddiga stjärnan

Du är här:

2017-10-06

Vi har mer räddningspersonal på väg in i förbundet

Per och Elina har tagit på sig larmjackor och står framför en av brandbilarna.

Just nu har vi 16 nya RIB, räddnings­tjänstpersonal i beredskap, i utbildning till ett flertal av stationerna inom förbundet. De utbildas både av förbundet och på Sandö skola i Västernorrland. Under studietiden på 9 veckor kommer de även vara med på övningar och åka med på larmen på deras station.

Att jobba som RIB innebär att vara i beredskap dygnet runt, ungefär var tredje eller var fjärde vecka enligt stationens schema, och åka på de larm som kommer in. I vårt förbund finns 31 stationer som bemannas av RIB.

Gruppens yngsta och äldsta deltagare

Per och Elina, på bilden ovan, har just påbörjat utbildningen för att bli räddningstjänstpersonal i beredskap. Med Elina är det tre kvinnor som börjat utbildningen i denna omgång, vilket är glädjande då fler kvinnor behövs. Vi träffar Per och Elina på stationen i Östersund där deras utbildning startar och ber dem berätta om valet att bli RIB.

- Jag blev tillfrågad om jag ville börja som RIB och tänkte först att jag inte kunde! Att jag är för ung som tjugoåring, men det är klart jag kan, säger Elina vars pappa jobbar som RIB sedan flera år.

- För mig känns det jättekul att göra detta. Man får så mycket kunskap genom utbildningen och jag vill jobba med människor, det är kul att kunna göra nytta, säger Elina.

Elina flyttade till länet från Göteborg som nioåring och bor nu i Oviken. Hon har läst naturvetenskap på Östersunds Gymnasieskola och funderar på att bli sjukgymnast i framtiden. Elina berättar att hon jobbar på hemtjänsten som ligger alldeles bredvid stationen:

- Ja, det blir enkelt för mig att komma till brandstationen inom fem minuter som man ska när larmet går. Både från jobbet och hemmet, jag kanske kommer först till och med, säger Elina och skrattar.

Delar av gruppen med utbildningsdeltagare är samlad i lektionssalen på stationen i Östersund. Teori och praktiska övningar varvas.

Delar av gruppen med utbildningsdeltagare är samlad i lektionssalen på stationen i Östersund. Teori och praktiska övningar varvas.


Flera jobb en lösning på landet

Per Jarefjord är äldst i gruppen med sina 54 år och säger att han nu börjar leva sitt andra liv. Han är en mångsysslare som bland annat varit chef för ett Office-kontor i Stockholm under många år. Senaste fem åren har han bott i Bollnäs och spenderat mycket tid i Hamrafjället i Tänndalen. Han älskar sport och människor och där hamnar hans fokus nu när han flyttar till Funäsdalen.

- Jag kommer fortsätta jobba som skidlärare och hjälpa till i backen med det som behövs här i Funäsdalen. Jag kommer även vikariera som lärare på skolan och framförallt hos mellanstadieeleverna. Utöver det kommer jag också vara redo att rycka in som RIB när jag har mina beredskapsveckor, berättar Per.

- Det finns inte så många heltidsjobb så här ute på landsbygden och man kan få pussla ihop det lite. Jag tyckte det lät som en dröm när jag fick reda på det här jobbet. Det känns som en förmån att få vara andra människors trygghet. Och utbildningen har redan nu gett mig ett lugn över hur jag ska agera exempelvis om någon får hjärtstopp, säger Per.

Elina och Per berättar om en genomgång av HLR, hjärtlungräddning, som de hade i veckan. De jobbade med en docka som hela tiden gav feedback.

- Dockan visade hela tiden om man tryckte lagom hårt och med rätt takt och att man gjorde bra inblås. Vi testade också att jobba två och två och hjälpas åt med kompressioner och inblås, berättar Per.

Här hamnar den nya räddningspersonalen

Våra nya RIB kommer alltså att fortsätta sina studier och även hänga med styrkan på deras ort när de har sina beredskapsveckor. Vi hälsar dem varmt välkomna till förbundet!

Våra nya RIB kommer jobba på följande stationer

  • Funäsdalen
  • Gäddede
  • Hammerdal
  • Lillhärdal
  • Lofsdalen
  • Lit
  • Oviken
  • Sveg
  • Vemdalen
  • Änge

Är du nyfiken på att jobba som RIB? Läs mer på denna länk och kontakta stationsansvarige på din ort.

Räddningstjänsten Jämtland

Tel 063-14 80 00, fax 063-14 80 05
info@rtjamtland.se

Besöksadress

Fyrvallavägen 4
831 43 Östersund

Postadress

Box 71
831 21 Östersund​

Fakturaadress

Box 705, Referens 744700
831 28 Östersund