Räddningstjänsten Jämtland Hem Ledord - Den åttuddiga stjärnan

Du är här:

2018-01-12

Storm i Jämtlands län söndag 7 januari

Varningstriangel ovanpå en bild med lövfria björkar som böjer sig i vinden i ett landskap täckt av snö.

Under söndag 7 januari förväntas Jämtlands län drabbas av storm och stormbyar. Mellan klockan 11-19 beräknas stormen, som benämns Cora, passera över länet från väster.

Framkomst på vägarna

I fjällen kan man vänta sig besvärligt väder och vägarna över gränsen till Norge kan stängas av, länk till information från Trafikverket finns nedan. De som behöver lämna stugor för hemfärd eller har behov av att vara ute på vägarna i länet bör resa tidigt under förmiddagen och ha med varma kläder, mat och dryck. De som ska till fjällen uppmanas att vänta med resan till måndag. Om du inte behöver ge dig ut på vägarna så är det bäst att stanna inne. Blåsten kan ge drivbildning och fallande träd vilken gör det svårt att ta sig fram på vägarna.

Förberedelser

Det kan bli problem med elen så förbered dig genom att ladda telefoner och batterier och hälla upp dricksvatten. Ta fram ficklampor, ljus och batteridriven radio. Se över din tomt och förankra saker som kan tänkas flyga iväg i den hårda vinden. Följ ny information via radio, TV och internet. Nedan kan du hitta länkar till mer information och läsa varningarna från SMHI.


Länkar för mer information och beredskap

Om stormen i media

Elavbrott

Trafik och läget på vägarna


SMHIs tre klass 2 varningar för söndag

Jämtlands län utom fjällen, stormbyar:

I Jämtland, söndag eftermiddag och kväll västlig eller nordvästlig hård vind med risk för stormbyar på 24-28 m/s. I Härjedalen, mycket hårda vindbyar 21 m/s.

Jämtlandsfjällen, storm:

Västlig till nordvästlig storm 24-28 m/s. Från kvällen mycket hård vind 18-22 m/s. Detta tillsammans med täta snöbyar. Vinden avtar sent i natt.

Härjedalsfjällen, storm:

Västlig till nordvästlig storm 24-28 m/s. Från kvällen mycket hård vind 18-22 m/s. Detta tillsammans med täta snöbyar. Vinden avtar sent i natt.Definition för varning klass 2 stormbyar och storm

Stormbyar: Vindbyar från 25 m/s upp til 30 m/s. Skador på byggnader med risk för kringflygande föremål. Större skador på skog och risk för störningar i trafik samt el- och teleförsörjning. Om prognosen ändras till 30 m/s eller mer uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Storm: Medelvind på minst 25 m/s. Mycket svårt att gå upprätt. Vid lös snö obefintlig sikt. Farligt att vistas på fjället. Vinden kan i byarna uppgå till orkanstyrka. Klass 2 är den allvarligaste varningsklassen för vind i fjällen.

 

 

Räddningstjänsten Jämtland

Tel 063-14 80 00, fax 063-14 80 05
info@rtjamtland.se

Besöksadress

Fyrvallavägen 4
831 43 Östersund

Postadress

Box 71
831 21 Östersund​

Fakturaadress

Box 705, Referens 744700
831 28 Östersund