Räddningstjänsten Jämtland Hem Ledord - Den åttuddiga stjärnan

Du är här:

2018-05-09

Nybygge på övningsområdet

På övningsområdet Furulund i Östersund byggs just nu ett hus för att underlätta vid förbundets övningar. Huset kommer framförallt att användas för ombyte inför övningar och återställning av brandmännens kläder och andningsutrustning.

Tidigare har brandmännen tagit med utrustning från sina stationer runt om i länet och sedan har rengöring och tvätt skett på stationen på Fyrvalla i Östersund. Förändringen innebär en effektivare hantering där man slipper frakta utrustningen till olika adresser utan kan ta hand om den på plats. Brandmännen kan fräscha upp sig efter varma och krävande övningar innan avfärd eller tid i lektionssalen.

Förbättrad arbetsmiljö

Bygget beräknas vara klart i höst och då kan man komma dit med bara civila kläder. All utrustning som underställ, larmställ, stövlar, hjälm och luftpaket finns på plats för att kunna öva. Och alla kläder, andningsmasker och utrustning tvättas på plats.

Ett flöde är uppbyggt genom huset. Man går in från ena hållet och tar på sig det mest kroppsnära först och avslutar med de yttersta plaggen och tillhörande utrustning. När man kommer in igen så plockar man av sig i motsvarande ordning och all utrustning tvättas och återställs. I understället går man in i en sluss före omklädningen för att ta av sig det och går i underkläder in i omklädningsrummet.

Så här gör man för att minska risken för spridning av farliga partiklar och smuts, från exempelvis varma rökdykningsövningar, för att ge en bättre arbetsmiljö.

Det är Östersunds kommun som bygger huset och äger fastigheten som Räddningstjänsten Jämtland i sin tur hyr.

Innerväggar byggs upp med träreglar.

Räddningstjänsten Jämtland

Tel 063-14 80 00, fax 063-14 80 05
info@rtjamtland.se

Besöksadress

Fyrvallavägen 4
831 43 Östersund

Postadress

Box 71
831 21 Östersund​

Fakturaadress

Box 705, Referens 744700
831 28 Östersund