Räddningstjänsten Jämtland Hem Ledord - Den åttuddiga stjärnan

Du är här:

2017-02-02

Höjdfordon upphandlas gemensamt av fyra räddningstjänster

Nu gör fyra norrländska räddningstjänster gemensam sak och upphandlar nya höjdfordon. Det handlar om totalt sex fordon och en affär på drygt 32 miljoner.
– Med en gemensam upphandling får vi många fördelar. Priset är en men även servicen blir enklare, säger Niclas von Essen.

När Räddningstjänsten Jämtland skulle upphandla nytt höjdfordon tillfrågades Medelpads Räddningstjänst samt räddningstjänsterna i Höga Kusten - Ådalen och Örnsköldsvik om intresse fanns för att göra en gemensam upphandling. Några av samordningsvinsterna är en effektivare process genom den samlade kompetensen och större möjligheter till bättre priser och enklare service.

Smidigare i stadstrafik

Om man jämför med de gamla modellerna har de nya höjdfordonen en kortare hjulbas samt en extra styrbar axel som gör dem smidigare i stadstrafik. Ny teknik ger också en utökad räckvidd. Andra fördelar är större korglaster, snabbare hävarfunktion samt större användarvänlighet.

Utbildning

Just nu besöker räddningstjänsterna från Jämtland, Höga kusten - Ådalen och Örnsköldsvik Räddningstjänsten Medelpad för att få information och utbildning om de upphandlade höjdfordonen. På plats finns ett höjdfordon från Nynäshamn och det är Räddningstjänsten Södertörn som tillsammans med tillverkaren VEMA ansvarar för demonstration och viss utbildning av fordonet.

Upphandlingen avser totalt sex fordon; fyra stycken med leverans 2017-2018 samt option på ytterligare två stycken. 

Utbildning och demonstration av höjdfordonFAKTA

Modell: VEMA F 32
Chassi: Scania
Hästkrafter: 410 hK
Max höjd: 32 meter
Max vikt i korg: 500 KGRäddningstjänsten Jämtland

Tel 063-14 80 00, fax 063-14 80 05
info@rtjamtland.se

Besöksadress

Fyrvallavägen 4
831 43 Östersund

Postadress

Box 71
831 21 Östersund​

Fakturaadress

Box 705, Referens 744700
831 28 Östersund