Räddningstjänsten Jämtland Hem Ledord - Den åttuddiga stjärnan

Du är här:

2019-03-01

Hjälmen på hyllan efter 40 år

Porträtt på Peter Frykman med röd hjälm och röd larmjacka.

Igår tackade vi av en brandmanskollega - med tårtkalas, tal och ett gäng kramar. Ceremonin avslutades, med glansiga ögon, i vagnhallen där vår vän och kollega la hjälmen på hyllan.

Peter Frykman började som brandman 1979 i Gällivare och kom till oss 1984, han har alltså 40 år i yrket. Genom yrkeslivet har han blivit både förman och brandmästare.

Peter berättar att de bästa larmen är de där man kan skaka hand med den som drabbats efteråt - och känslan när man får se glädjen hos anhöriga till den man har räddat. Sen minns han många stora händelser som har varit speciella att vara med om. Som skogsbranden i Norderåsen och tågolyckan i Kälarne som båda skedde 1997.

- Teamwork är den stora och viktiga grejen med brandmansjobbet. Det är världens bästa jobb med världens bästa kollegor. Under dessa 40-år har jag varit glad över att gå till jobbet varje gång och det är tack vare mina kollegor, säger Peter.

Projekt för arbetsmiljö och säker innerstad

Arbetsmiljön har utvecklats mycket under åren och är något Peter har brunnit för och varit engagerad i. Projektet ”Friska brandmän” startades 2010 och har inneburit många viktiga förändringar för brandmännens hälsa.

- Vi har jobbat för att minska eller få bort alla risker vi kunde tänka oss när det kommer till kontaminering med farliga partiklar från bränder och kemikalier. Jag har inte kunnat gå i pension innan vi blev klara med det nya huset på Furulund. Där har vi utvecklat ett flöde för processen att få bort alla dessa partiklar när vår utrustning tvättas och återställs efter larm eller övning. Vi ska inte behöva exponeras för farliga ämnen som ökar risken att bli sjuk i exempelvis cancer. Jag har också varit med och byggt upp ett nätverk mellan stationerna i Norrland för att de ska kunna dela med sig av kunskap och nya forskningsrön, berättar Peter.

- Även projektet ”Säker innerstad” påbörjade vi år 2010. Det handlar om att räddningstjänsten ska veta hur de gamla husen i innerstaden är konstruerade och var det finns grindar och portaler som är låsta samt angreppsvägar till vindarna. Detta ger oss bättre förutsättningar att starta upp och genomföra insatser i innerstaden, avslutar Peter.

Fokus på fritid och dammexplosioner

Nu kommer Peter Frykman lägga tid på sina fritidsintressen. Han har en båt i skärgården och gillar att vara ute i naturen och fiska, vandra och vara till fjälls. Tillsammans med sin fru har han även uppfyllt drömmen om att ha en husbil för att ta sig ut på äventyr. Peter kommer även att fortsätta jobba en del och då med sin metodik att riskbedöma processer där det är risk för dammexplosioner inom träindustrin. Han har utvecklat ett utbildningskoncept med kunskap om vad dammexplosioner är och vad man kan göra för att förhindra dem samt hur man hanterar dem om de uppstår. En dammexplosion uppstår om en gnista eller het yta sätter eld på fint uppvirvlat trädamm, detta kan ge en kraftig explosion som sprider sig snabbt. Det handlar om pellets- och spånskivefabriker bland annat.

Stort tack för alla dessa år och ditt engagemang Peter och lycka till framöver!

 

Räddningstjänsten Jämtland

Tel 063-14 80 00
info@rtjamtland.se

Besöksadress

Fyrvallavägen 4
831 43 Östersund

Postadress

Box 71
831 21 Östersund​

Fakturaadress

Box 705, Referens 744700
831 28 Östersund