Räddningstjänsten Jämtland Hem Ledord - Den åttuddiga stjärnan

Du är här:

2019-01-21

Ett år som deltidare - Per Jarefjord berättar

Porträtt Per Jarefjord

Per Jarefjord har jobbat som brandman på Funäsdalens station sedan drygt ett år.

Den 23 augusti 2017 ringde jag dåvarande stationschef Stefan Zetterström och anmälde mitt intresse som deltidsbrandman i Funäsdalen. Den 11 december samma år gjorde jag min första vecka i beredskap efter att jag genomfört min preparandutbildning i Östersund och just nu är jag halvvägs in i min Grib 2 utbildning på Sandö.

Stärkt efter utbildningar

Utbildningarna har inte bara gjort mig till en deltidsbrandman, utan även gjort mig tryggare och säkrare vad gäller att kunna ingripa om något oförutsett skulle hända i samhället. Ett extra beröm till de brandmän i Östersund som är just brandmän men som ändå var så duktiga utbildare under min preparandutbildning.

Familjär känsla på stationen

Jag har varit med på cirka 50 larm med stor spridning vad gäller svårighetsgrad och adrenalinpåslag. Dessa larm har givit mig en insikt och respekt för arbetet, samt en stor respekt till mina kollegor som med sin kompetens och erfarenhet alltid ger mig en trygghet och utveckling. Det jag reagerade på redan under min preparandutbildning och som förstärktes när jag träffade mina kollegor i Funäsdalen är den närhet och familjära känsla som finns på en brandstation. Att sedan få hjälpa människor när dom är som mest utsatta är en tillfredsställelse som jag saknat under mina 30 år bakom ett skrivbord i Stockholm. Allt detta gör att jag inte ångrar mig en sekund att jag hösten 2017 valde att flytta till Funäsdalen och börja arbeta som deltidsbrandman.

Pers bilder från Grib-utbildningen på Sandö

Grib står för Grundutbildning för räddningstjänst-personal i beredskap.

Räddningstjänsten Jämtland

Tel 063-14 80 00, fax 063-14 80 05
info@rtjamtland.se

Besöksadress

Fyrvallavägen 4
831 43 Östersund

Postadress

Box 71
831 21 Östersund​

Fakturaadress

Box 705, Referens 744700
831 28 Östersund