Du är här:
2019-12-01
Nästan 9 av 10 dödsbränder inträffar i bostäder och varje år ingriper landets räddningstjänster vid drygt 6000 bostadsbränder. Vid en majoritet av dödsbränderna finns ingen fungerande brandvarnare. Den som vill vara säker på att ha en fungerande brandvarnare rekommenderas att testa den regelbundet.
Det är när du sover som du är som mest försvarslös mot rök och brand! En fungerande brandvarnare är en billig livförsäkring. Brandvarnaren reagerar på den livsfarliga röken och varnar dig och ger dig möjlighet att hinna påverka situationen.
Brandvarnardagen är en påminnelse om att testa din brandvarnare. Har du ingen, köp en! Om du har en testa dess funktion och byt batteriet om du inte har gjort det nyligen. Testa brandvarnaren minst en gång per år eller gärna varje kvartal och efter varje gång du har varit bortrest. Medan du har varit borta kan den ha varnat för lågt batteri. En brandvarnares livslängd är cirka tio år. Sedan är det dags att byta ut den. Kolla datummärkningen på din. Hittar du ingen är den sannolikt från 70-talet och ska bytas ut.
Alla brandvarnare som får säljas i Sverige måste uppfylla en fastställd internationell teknisk standard och vara CE-märkta. Det finns optiska och joniska brandvarnare. Den optiska reagerar på synlig rök och den joniska på både synlig och osynlig rök. Om man har flera varnare är det fördelaktigt att ha sådana som är seriekopplade. Då larmar alla när en startar. Om du har ett hus i flera plan, garage eller förråd ute så kan larmen varna dig oavsätt i vilken byggnad du är eller var branden startar.
Placera brandvarnaren i taket minst en halvmeter från väggen och eventuella lampor och långt ifrån ventilationsöppningar. Om man bara har en ska man sätta den vid utrymningsvägen, som ofta är i hallen. Annars är det bra att ha en varnare i varje rum utom kök och badrum. I kök och badrum får man falsklarm beroende på matlagning och ånga. Bränderna startar oftast i sovrum och kök.
Om du bygger nytt ska du följa boverkets regler och då är det ett krav med brandvarnare. Lagkravet säger en per våningsplan. Eller max 60 kvadratmeter per styck. Vi rekommenderar att man har en per rum för att kunna få en tidig upptäckt. I ett äldre hus gäller skäligt brandskydd, på räddningstjänsten anser vi dock att boverkets regler bör gälla även äldre hus.
Telefon 063-14 80 00
E-post info@rtjamtland.se
Räddningstjänsten Jämtland
Tel 063-14 80 00
info@rtjamtland.se
Besöksadress
Fyrvallavägen 4
831 43 Östersund
Postadress
Box 71
831 21 Östersund
Fakturaadress
Box 705, Referens 744700
831 28 Östersund