Räddningstjänsten Jämtland Hem Ledord - Den åttuddiga stjärnan

Du är här:

2019-03-01

Befäl på konferens

I bilden ser du en gruppbild på Martin Jonsson, brandingenjör, Esbjörn Eriksson och Leif Ekström som är teamchefer och Henrik Jönsson, vår olycksutredare.

Vi har skickat några av våra befäl på konferensen ”Brandbefälsmötet” i Helsingborg nu i veckan. De som åkte jobbar delvis som inre eller yttre befäl men har också andra titlar och uppdrag. I bilden ser du Martin Jonsson, brandingenjör, Esbjörn Eriksson och Leif Ekström som är teamchefer och Henrik Jönsson, vår olycksutredare.

Föreläsningar om säkerhet och utrustning

Gänget har lyssnat på flera föreläsningar, bland annat en som handlade om en insats där en persons liv räddades med en hoppkudde när denne tvingades hoppa från en byggnad i brand. Hur ett Haveri med JAS-plan påverkar miljön, och arbetsmiljön på grund av bland annat partiklar av kompositmaterial som man riskerar att andas in. Kommunikation i Rakel och de riktlinjer som MSB har för nyttjandet av kommunikationssystemet.

Presentationsbild från MSB där det står om helikopterresurser.

MSB och satsningar för skogsbrandsbekämpning

Programmet bjöd även på en hel del föreläsningar kopplat till skogsbränderna. Bland annat hur MSB tänker kring framtiden och vilka åtgärder de avser vidta inför kommande sommar. Som exempelvis 12 helikoptrar i beredskap i landet som räddningstjänsterna ska kunna nyttja och MSB står för kostnaderna. De planerar även att fördubbla de skogsbrandsdepåer som finns runt om i Sverige bland annat i Östersund. Depåerna består av containers med material för skogsbrandsbekämpning. De förstärker också Rakel på flera sätt bland annat med en terminalpol så man kan låna rakelterminaler vid behov. Våra befäl lyssnade även på hur det gick till med MSB:s nationella samordning under sommarens skogsbränder och hur de kommer jobba framöver. Samt Röda korset som berättade om nyttjandet av frivilliga och Dan Eliasson som pratade kopplat till det regeringsuppdrag MSB har där mycket driv och positivism finns för framtiden.

Räddningstjänsten Jämtland

Tel 063-14 80 00
info@rtjamtland.se

Besöksadress

Fyrvallavägen 4
831 43 Östersund

Postadress

Box 71
831 21 Östersund​

Fakturaadress

Box 705, Referens 744700
831 28 Östersund