Efter att vi gjort en insats vid en brand i en byggnad – som ett flerbostadshus, en villa eller verksamhet, startar flera olika arbeten upp hos oss.
Inledningsvis stannar vi kvar på platsen och jobbar med efterbevakning för att kontrollera att det inte börjar brinna igen. Samtidigt börjar vi jobba med återställning av vår utrustning och våra fordon. Allt ska tillbaka på rätt plats i fordonen och bilar, brandslangar, rökdykarnas luftpaket och larmställ tvättas.
Restvärderäddare från försäkringsbranschen kommer till platsen. Vi stöttar dem i att ta hand om och rädda det som är kvar.
Vi bokar in och genomför ”kamratstöd” för de som varit med i insatsen. Detta gäller ofta insatser som är svåra eller där drabbade skadats eller avlidit men kan också vara motiverat av andra skäl. Då får den operativa personalen möjlighet att prata igenom händelsen från olika perspektiv. De får dela sin upplevelse och kan ge och få stöd tillsammans med en erfaren och utbildad kollega.
En olycksutredare börjar jobba med händelsen och genomför en olycksundersökning. I den beskriver man händelseförloppet och utvärderar insatsen för att dra lärdomar. Dess syfte kan också vara att finna orsaken till att händelsen uppstod.
Både under och efter insatser samverkar vi med media. Dels får de information från SOS Alarm då händelsen pågår, dels från exempelvis styrke- eller insatsledare på plats. Sedan händer det att det blir uppföljande intervjuer med exempelvis befäl, räddningschef eller olycksutredare.
Ett av våra mål är att färre omkommer på grund av brand. Därför jobbar vi också med förebyggande information till allmänheten. Årligen inträffar runt 20 000–25 000 bostadsbränder i Sverige och totalt omkommer cirka 100 personer. Har du brandvarnare, brandsläckare och brandfilt?
