Jul- och nyårshelgerna innebär julgran, knäck och mys, men det är också den tid då flest bostadsbränder inträffar. Under december och januari får SOS Alarm 1400 larmsamtal om bostadsbränder, vilket är 20 procent fler än övriga månader. Här är fem brandrisker under julen och tips på hur du kan förhindra dem.
1. Håll ett öga på spisen
Många tror att levande ljus är orsaken till flesta bränder under juletid, men faktum är att en av fem bränder startar i köket. Så håll ett öga på spisen och lämna inte köket när du lagar mat på hög värme och ha en brandvarnare i närheten av köket. Finns risk att något kan glömmas på spisen är det bra att installera en spisvakt som stänger av spisen vid risk för brand.
Ta också för vana att regelbundet rengöra spis och fläktfilter från fett med varmt vatten och diskmedel. Smör, margarin eller andra fetter blir nämligen lätt överhettade kan ge upphov till en våldsam brand.
Om olyckan är framme ska du aldrig försöka släcka branden med vatten, då det kan få det brinnande fettet att sprida sig explosionsartat. Stäng av köksfläkten – så att elden inte sprids vidare i ventilationssystemet – och kväv den sedan med ett lock, en brandfilt eller liknande.
2. Kolla elen i julbelysningen
Elfel är en av de vanligaste brandorsakerna. Kontrollera därför att alla sladdar och stickproppar till elektriska adventsljusstakar, julstjärnor, ljusslingor och annan elbelysning är hela och inte glappar. Använd jordfelsbrytare och enbart CE-märkta produkter.
Släck julbelysningen genom att använda strömbrytaren eller dra ut sladden när du ska släcka dem. En lampa som bara delvis skruvas ur kan orsaka kortslutning och leda till brand. Använd också alltid ljusslingor och förlängningssladdar för utomhusbruk när du pyntar ute.
Om en elbrand inträffar ska du dra ut kontakten innan du påbörjar släckningsarbetet Använd helst pulversläckare för att minimera risken för stötar.
3. Var försiktig med levande ljus
Levande ljus ger en mysig stämning under julen, men tänk på att aldrig lämna tända ljus obevakade och blås ut dem om alla lämnar rummet. Undvik torr mossa i adventsljusstaken och ställ inte levande ljus nära dekorationer eller gardiner som lätt kan ta eld. Värmeljus bör inte stå för tätt, då det ökar risken för att ångorna bildar en enda stor låga.
Tänk också på att en ljusstake kan välta på ett ögonblick. Lämna aldrig små barn eller husdjur ensamma i ett rum med levande ljus.
Marschaller ska enbart användas utomhus, flytta dom inte när de brinner och släck dem heller aldrig med vatten eller snö, utan kväv lågan med ett lock eller liknande.
4. Låt inte granen torka ut
En torr julgran kan brinna upp på några sekunder och när hettan når 800 grader börjar allt i rummet brinna. Se därför till att julgranen alltid står i vatten och så att den inte torkar snabbare än nödvändigt. Såga ett nytt snitt i stammen innan du sätter upp granen, så tar den lättare upp vattnet.
Om du har möjlighet kan du ställa granen i garaget eller trappuppgången innan du tar in den. Får den möjlighet att vänja sig långsamt vid rumsvärmen barrar den nämligen inte lika fort.
Undvik också att ställa granen nära ett element eller en brasa. Ha aldrig levande ljus i julgranen och tänd heller aldrig tomtebloss i närheten av den. Innan du pyntar granen bör du kontrollera att ljusslingorna är hela och fungerar som de ska.
5. Elda på rätt sätt
En sprakande brasa i kaminen, öppna spisen eller kakelugnen ger både värme och hemtrevnad, men om du inte eldar rätt kan en brand lätt uppstå. Använd alltid spisgaller för att undvika gnistbränder, och håll området runt eldstaden fritt från papper och annat brännbart material.
Soteld är vanligt och beror på att man eldat med fuktig ved eller för lite luft. Röken ska vara klar. Undvik soteld genom att använda torr ved.
Elda heller aldrig behandlat virke då det kan leda till överhettning. Tänk också på att skorstenen kan överhettas om man eldar för länge i sträck. Använd max tre kilo ved i timmen för att undvika överhettning, och låt eldstaden vila ibland.
Glöm inte heller att aska kan glöda i flera dygn, så lägg alltid aska och sotrester i en plåthink med lock. Och kom ihåg att din eldstad och skorsten måste sotas och brandskyddskontrolleras regelbundet.