Dagar och nätter med temperaturer en bra bit under nollstrecket gör att många eldar mer i sina eldstäder. Detta ökar risken för en ofrivillig brand i rökkanalen, så kallad soteld. Soteld är den vanligaste orsaken till brand i villor och småhus. Det är tjära och sotpartiklar som fastnar inuti skorstenen som kan fatta eld och ge upphov till en soteld.
Orsaker till soteld
- Eldning med dålig lufttillförsel eller med fuktig ved.
- Att sotning inte har utförts regelbundet inom frist.
- Att man eldar för hårt och använder för mycket bränsle.
Oftast klarar eldstaden och skorstenen av en mindre soteld utan att branden i rökkanalen sprider sig vidare till övriga huset. Det är när branden i skorstenen blir för omfattande och värmen som bildas gör att materialet runt kanalen fattar eld som branden är ett faktum.
Undvik soteld
- Följ alltid eldningsinstruktionen för din eldstad.
- Elda alltid med torr ved. Fuktig ved gör att tjära bildas i rökkanalen.
- Elda max tre kilo ved per timme för att undvika överhettning.
- Lågorna i eldstaden ska vara klara utan synlig rök.
- Låt eldstaden vila lika länge som du eldat innan nästa eldningstillfälle, 3-4 timmar.
- Förvara askan i ett obrännbart kärl som står på ett obrännbart underlag och avskilt från brännbart material.
- Sota regelbundet.
Brandsäkerhet
Se alltid till att ha fungerande brandvarnare i bostaden så du blir varnad och hinner upptäcka en eventuell brand. Vi rekommenderar att du har en sexkilos pulversläckare i bostaden så att du kan bekämpa en brand eller dämpa branden till dess att räddningstjänsten anländer.
Om du råkar ut för en soteld
- Stäng spjället för att minska syretillförseln.
- Släck elden i eldstaden försiktigt med en pulversläckare.
- Öppna spjället och rikta pulversläckarens munstycke upp i rökkanalen, tryck av.
- Stäng därefter spjället helt.
- Ring 112 och meddela vad som hänt.
- Fyll därefter askhinken med vatten och lämpa den ved som låg i din eldstad i hinken.
- Bevaka eldstaden och rökkanalen med din pulversläckare tills räddningstjänsten är på plats.
- Eldstaden och rökkanalen ska alltid besiktigas av en behörig sotartekniker innan den används igen