Räddningstjänsten Jämtland Hem Ledord - Den åttuddiga stjärnan

Du är här:

2015-10-02

Klimathuset har invigts – nu kan vi öva säkrare

Ida klipper stålrör istället för band.

Förbundsordförande Ida Asp berättade för besökarna om vår nya satsning och hyllade våra modiga brandmän innan hon klippte stålröret med den hydrauliska saxen. Det var den första oktober 2015 och vårt klimathus blev invigt.Klimathuset.

Bättre och säkrare arbetsmiljö

Som ett steg i arbetet för ”Friska brandmän” har vi byggt upp ett hus där vi kan återskapa de scenarion brandmännen möter i fältet men utan skadliga ämnen. De får en bättre och säkrare arbetsmiljö. Forskning har visat att brandmän löper ökad risk att få cancer på grund av skadliga ämnen i eldrök, sot och kemikalier. I klimathuset kan värme, vattenånga, färgat ljus och rök kombineras på olika sätt för till exempel övningar i rökdykning med eftersök. Innerväggarna kan flyttas för att skapa variation och oförutsägbarhet.

Håkan Modigh öppnar dörren för en övande brandman som bär ut en docka.

Håkan Modigh öppnar dörren för en övande brandman som bär ut en docka.

- Det är en stor skillnad. Man känner sig fortfarande fräsch när man kommer ut. Istället för rökig och sotig. Våra larmställ behöver inte tvättas heller och det minskar arbetsbördan, säger brandman Håkan Modigh.

Nu övas rökdykning i det nya huset och det fortsätts träna på släckning i containers på övningsområdet. I dem kan man elda och därmed öva släckning på ett realistiskt sätt.

- Förut hade man svarta händer och snöt svart efter en övning men numer är det alltid noga med skyddsutrustningen med handskar, andningsmask, hjälm och rätt kläder. Att vi nu kan minska exponeringen av sot och rök ytterligare är en stor vinst, avslutar utbildningssamordnare Johan Möller.

Många av besökarna för dagen var politiker från ägarkommunerna.

Många av besökarna för dagen var politiker från ägarkommunerna.

Två brandmän visar hur de söker igenom en lägenhet i klimathuset.

Två brandmän visar hur de söker igenom en lägenhet i klimathuset.

Johan Möller talar med två av brandmännen från flygplatsen.

Johan Möller talar med två av brandmännen från flygplatsen.


Besökarna följer med in i klimathuset

Besökarna på invigningen fick testa att följa med in i klimathuset under övning. Deras glasögon immade igen, huden blev fuktig och kläderna kändes tunga. Det var hög luftfuktighet, varmt och mörkt. Besökarna höll i varandra då de gick genom en lång mörk korridor för att hålla ihop. Framför dem gick två brandmän med infraröd kamera och letade platser med starkare värme. De fick även se på när två brandmän sökte igenom en lägenhet efter personer, dockor i det här fallet, som blivit kvar i branden. Det var ganska mörkt i rummen men besökarna såg ändå i det röda ljuset. Brandmännen hade ett grönt filter i sina hjälmar som gör att de inte ser något alls. Detta efterliknar den tjocka rök som bildas vid husbränder. Att det inte är mörklagt i rummet gör att en övningsledare kan stå vid sidan och se hur brandmännen agerar.

- När vi går in har vi med oss brandslangen. Dels för att släcka eld men den fungerar även som en livlina som gör att vi kan hitta ut igen genom den tjocka röken, säger brandman Håkan Modigh.


Veronica och Märit skrattar gott åt frågan om de hade en "bad hair day". - Nejdå, de är delvis klädda för övning med balaclava på huvudet.

Veronica och Märit skrattar gott åt frågan om de hade en "bad hair day". - Nejdå, de är delvis klädda för övning med balaclava på huvudet.

Fler som nyttjar huset och övningsfältet

Det kommer även folk utifrån och övar på fältet. Under dagen är 15 personer från Östersunds flygplats på plats. De är en del av det gäng som jobbar som brandmän där som idag får utbildning av fyra av förbundets brandmän.

- Vi har många olika uppdrag på flygplatsen. Det kan vara incheckning, städning, snöröjning, lastning eller säkerhetskontrollant. Till Räddningstjänsten Jämtlands övningsfält kommer vi ungefär en gång per år. På hemmaplan har vi övningar en gång i månaden, säger Märit Genberg och Veronica Sjödin fortsätter:

- I dag får vi både teoretisk och praktisk genomgång. Vi skall testa både släckning och rökdykning. Det blir intressant att öva i det nya, rena huset. Arbetsmiljön är viktig, avslutar Veronica.


Fortsatt utveckling

Johnny Olofsson är ansvarig för övningsområdet. Han ställer iordning inför övningar och hjälper till att skapa rätt förutsättningar för brandmännen.

- Klimathuset står klart men det kommer hela tiden att fortsätta utvecklas. Vi skapar egna lösningar och bygger och fixar efter behov.


Infofilm om "Friska brandmän"

Räddningstjänsten Jämtland

Tel 063-14 80 00, fax 063-14 80 05
info@rtjamtland.se

Besöksadress

Fyrvallavägen 4
831 43 Östersund

Postadress

Box 71
831 21 Östersund​

Fakturaadress

Box 705, Referens 744700
831 28 Östersund