Räddningstjänsten Jämtland Hem Ledord - Den åttuddiga stjärnan

Du är här:

2014-11-28

Brandvarnardagen 1 december

I en julgran hänger glitter, kulor och ljusgirlanger.

Sedan 2012 är den första december brandvarnarens dag. Då uppmanas alla att testa sina brandvarnare eller sätta upp nya om det saknas. Lagom till att julpyntet ska fram, ljusen tänds och brasan sprakar i eldstaden. 

Skyltsöndagen 30 november

På skyltsöndagen kommer våra brandmän som jobbar den dagen att stå på stan ett par timmar och informera om brandvarnare och dela ut informationsblad och adventskalendrar.

Grundläggande utrustning

Eftersom bränder är ljudlösa i början men växer snabbt är det svårt men viktigt att upptäcka dem i tid. En brandvarnare kan rädda liv och egendom genom dess tidiga varning. Om huset eller lägenheten är större än 60 kvadratmeter bör man ha flera brandvarnare och minst en per våningsplan. Varnaren bör testas en gång i månaden med ett tryck på testknappen och batteriet bytas varje år. Alla hushåll rekommenderas att ha brandvarnare, 6 kg pulversläckare och brandfilt. Då har man själv en chans att agera om olyckan är framme. Kanske kan dessa bli årets julklappar?

SMS-påminnelse

Skicka ett SMS till dig själv eller till någon du känner för att komma ihåg att testa brandvarnare. Du/din vän får en påminnelse om att testa branvarnaren. OBS! Skrolla ner för att fylla i formuläret.

Finger som trycker på brandvarnare


Checklista: Brandvarnare

Första steget till ett brandsäkert hem är att kontrollera att det finns minst en brandvarnare installerad.

 • Rätt brandvarnare
  Oavsett vilken typ av brandvarnare du väljer - se till att brandvarnaren har standardmärkningen: SS-EN 14604.
 • Placering
  Placera brandvarnaren i taket och minst 50 cm från väggen. Gärna i anslutning till sovrummet. Har du flera våningar - placera en på varje våning.
 • Testa ofta
  Testa brandvarnaren ofta, särskilt när du varit hemifrån en längre tid, till exempel på en resa.
 • Byt batteri
  Byt batteri årligen, exempelvis när du tar fram adventsljusstaken och/eller när den ger ifrån sig ett pip. Ha alltid extra batterier hemma.
 • Rengör
  Rengör brandvarnaren en gång om året. Dammsug och torka av den på utsidan.
 • Resebrandvarnare
  Ta med dig en resebrandvarnare på resan.

Rädda – Varna – Larma – Släck

Rädda liv som är i uppenbar fara, men utsätt inte dig själv för risker. Stäng dörrar och fönster för att minska syretillförseln till branden. Varna andra som hotas av branden. Larma genom att ringa nödnummer 112, utlös även brandlarm om sådant finns. Finns släckutrustning tillgänglig, använd den om du bedömer att du kan släcka elden. Vid misslyckat släckförsök, stäng in branden.

Räddningstjänsten Jämtland

Tel 063-14 80 00, fax 063-14 80 05
info@rtjamtland.se

Besöksadress

Fyrvallavägen 4
831 43 Östersund

Postadress

Box 71
831 21 Östersund​

Fakturaadress

Box 705, Referens 744700
831 28 Östersund