Räddningstjänsten Jämtland Hem Ledord - Den åttuddiga stjärnan

Du är här:

2013-11-29

Brandvarnardagen 1 december

I en julgran hänger glitter, kulor och ljusgirlanger.

Sedan 2012 är den första december brandvarnarens dag. Då uppmanas alla att testa sina brandvarnare eller sätta upp nya om det saknas. Lagom till att julpyntet ska fram, ljusen tänds och brasan sprakar i eldstaden. 

Vanliga brandorsaker

I Jämtland är det mest vanligt att bränder startar kring eldstaden i villor, kring spisen i flerbostadshus och på grund av tekniska fel. Räddningstjänsten gör omkring 120 insatser per år på grund av bränder i länets bostäder. I landet som helhet är siffran över 6000, cirka 17 hem per dag.

Fördelningen av bostadsbränder som räddningstjänsterna  i Jämtlands län gjort insatser på under 2012.

Fördelningen av bostadsbränder som räddningstjänsterna i Jämtlands län gjort insatser på under 2012.

Grundläggande utrustning

Eftersom bränder är ljudlösa i början men växer snabbt är det svårt men viktigt att upptäcka dem i tid. En brandvarnare kan rädda liv och egendom genom dess tidiga varning. Om huset eller lägenheten är större än 60 kvadratmeter bör man ha flera brandvarnare och minst en per våningsplan. Varnaren bör testas en gång i månaden med ett tryck på testknappen och batteriet bytas varje år. Alla hushåll rekommenderas att ha brandvarnare, 6 kg pulversläckare och brandfilt. Då har man själv en chans att agera om olyckan är framme. Kanske kan dessa bli årets julklappar?

Rädda – Varna – Larma – Släck

Rädda liv som är i uppenbar fara, men utsätt inte dig själv för risker. Stäng dörrar och fönster för att minska syretillförseln till branden. Varna andra som hotas av branden. Larma genom att ringa nödnummer 112, utlös även brandlarm om sådant finns. Finns släckutrustning tillgänglig, använd den om du bedömer att du kan släcka elden. Vid misslyckat släckförsök, stäng in branden.

Räddningstjänsten Jämtland

Tel 063-14 80 00, fax 063-14 80 05
info@rtjamtland.se

Besöksadress

Fyrvallavägen 4
831 43 Östersund

Postadress

Box 71
831 21 Östersund​

Fakturaadress

Box 705, Referens 744700
831 28 Östersund